Growing Seattle Family Renews Their Home

Our clients loved their neighborhood and wished to find a way to renovate their home rather than move. After awarding the project to J&M Remodel, J&M worked for months with the homeowner to meet the needs of their growing family. Together, we dialed in the details of what became a major renovation project of their home. The project included their kitchen, entry, mudroom, stairs, and lighting, and a full basement remodel on the lower level with a kitchenette, bathroom, primary suite, and laundry room.

The aesthetics of the finished renovation gave this older home new life, with a bright and open floor plan, both upstairs and down, while still incorporating existing elements, like the brick fireplace and hardwood flooring in some areas. The new open floorplan design provided a much-needed solution for this growing family with small children. By eliminating the prior compartmentalized layout upstairs that made it difficult to watch over their children, J&M transformed the over 1,200 feet of newly usable space in their lower level.

While the quality of the work is visible through the renovation, J&M's craftsmanship stands out in the extensively expanded kitchen, including raising the ceilings to open the area up further, and our craftsmanship shines in the millwork throughout the mudroom and office/den. With new flooring and lighting, the entry leads down to the lower level. Downstairs, the previously unfinished area is brand new and includes a laundry room, a large entertainment room that includes a kitchenette, and a small home gym. A primary suite finished the downstairs part of the project, including a complete closet system and a large bathroom. We spared no detail in the downstairs part of the project, and the entire area flows together seamlessly. While we encountered challenges with material lead-times, out-of-stock issues, etc., J&M and our clients quickly reached decisions to stay on track.

The completed renovation complements the style of the home and incorporates well with the existing features mentioned above. We encountered budgetary concerns with overages because this project was budgeted before material prices increased after the project was underway. We met with the homeowner and mapped out a plan to stay on track and ensure the project could be completed with budget increases while remaining on schedule. Everything tied together so nicely upon completion, and the homeowners were thrilled to move back into their brand-new space.